APR

28

Literaire Salon #27:

Tom Lanoye

Zondag, 28 april 2019
16:00 – 17:00

Interviewer: Ronit Palache

foto: Arthur Los

Tom Lanoye (1958) woont en werkt in  Antwerpen en Kaapstad en is bekend als romancier, theaterauteur, dichter, columnist, scenarist en performer. Zijn werk is vertaald in meer dan vijftien talen en zijn stukken zijn gespeeld in twintig landen.

Van zijn hand verschenen bestsellers als Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Levensloop en oeuvre

Lanoye groeide op in Sint-Niklaas als jongste zoon van een slager. Na zijn scholing op een jongens-seminarie studeerde hij Germaanse Filosofie en Sociologie aan de universiteit van Gent.

Vanaf 1981 tot 1982 vormde Tom Lanoye samen met James Bordello (pseudoniem van Peter Roose) een duo dat optrad als ‘de Twee Laatste Grote Poëtische Beloften Van Net Voor De Derde Wereldoorlog’. Ze traden op in Gentse studentencafés en een jaar later nam het duo deel aan de Nacht van de Poëzie in Utrecht.

In 1985 verscheen het prozadebuut, de deels autobiografische verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Na een televisieoptreden bij Sonja Barend werd Lanoye een bekende Vlaming.
Tom Lanoye is nog altijd vaak in de media, zowel in België als in Nederland. Zijn provocerende uitspraken en meesterlijke imitaties bezorgen hem regelmatig publieke belangstelling.

Inmiddels is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Hij won talloze prijzen voor zijn werk: bijvoorbeeld in 2007 als eerste Vlaming de Gouden Ganzenveer voor zijn oeuvre.  Ook kreeg Lanoye een eredoctoraat van de Universiteit van Antwerpen.

Eind 2009 verscheen de roman Sprakeloos, die gaat over de dood van zijn moeder – een amateuractrice die na een beroerte haar spraak verliest. De roman werd één van zijn meest geprezen werken.

Een aantal boeken werd tevens verfilmd: het romandebuut Alles moet weg (1996), Sprakeloos (2017) en Het derde huwelijk (2018)

Lanoye heeft een uitgebreide bibliografie aan poëzie. Vrij-wij? is zijn laatste poëziebundel.

In januari 2019 bracht uitgeverij Prometheus de tweede druk uit van het boek getiteld De meeste gedichten.

Producer Literaire Salon @ Ambassade Hotel: Babeth M. VanLoo   

Interviewer Ronit Palache zal tijdens de Literaire Salon @ Ambassade Hotel op zondag 28 april om 16 uur in gesprek gaan met Tom Lanoye over zijn uitgebreide oeuvre.

Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u zich dan aan via onderstaand formulier.

INSCHRIJVEN SALON #27

Uitverkocht

Deze salon is inmiddels uitverkocht. Schrijf u hieronder in op onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de aankomende salons.

APR

28

Literaire Salon #27:

Tom Lanoye

Zondag, 28 april 2019
16:00 – 17:00

Interviewer: Ronit Palache

Ontvang onze nieuwsbrief:

Schrijf u in voor de Literaire Salon nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de salons.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Like ook onze Facebook pagina: